Dohányzó macska


Gyakran tünetmentes dohányzó macska is állhat a háttérben. A leukózissal fertőzött macskák mintegy kétharmada néhány hét alatt felgyógyul a betegségből, egyharmad viszont tartósan fertőzött marad. A fertőzött macskák nagy részénél jelentkeznek különféle szájüreg gyulladások, tipikus a nyelvfekély, valamint mintegy harmaduknál fejlődik ki daganatos megbetegedés.

A betegségnek több szövettani típusa lehet, macskáknál leggyakoribb a laphámrák Squamous Cell Carcinoma SCCezt követi a fibroszarkóma, adenokarcinóma, kondroszarkóma, fibropapillóma, hemangioszarkóma, osteoszarkóma, melanóma többek között.

Tünetek[ szerkesztés ] A száj belsejében bárhol íny, nyelv, szájzug, nyelv dohányzó macska, stb. A betegség a dohányzó macska is kiindulhat. Ez igen gyorsan növekvő duzzanattá változik, mely későbbi stádiumban kifekélyesedhet és vérezgethet is. Antibiotikumos kezelésre nem, vagy csak minimális mértékben javul.

Dohányzó macska

Sokszor csak annyit venni észre, hogy a kutya, vagy macska nehézkesen, féloldalasan eszik, erősen nyálzik, szája, vagy a nyelve kissé félre van húzódva, esetleg az itatótáljában vérnyomokat látni, vagy vérzik a szája, rossz szagú a lehelete.

A betegség lokálisan igen gyorsan terjed. Attól függően, hogy a száj, vagy fej melyik irányában terjed, változó tünetek lehetségesek. A nyálzás és evési nehézség szinte minden esetben tapasztalható. A torok irányába terjedve nyelési nehézség, öklendezés, köhögés, hortyogó légzés, az orr irányába terjedve gennyes, véres orrfolyás, tüsszögés, a szem irányába terjedve a pofa féloldalas megnagyobbodása, a szem kidülledése és a szemhéjak gennyes letapadása, a nyelv irányában dohányzó macska a nyelv oldalra tolódása tapasztalható.

A könyéki, főként állkapocs alatti nyirokcsomók általában duzzadtak, jól kitapinthatók. Vérzés esetén a folyamatos vérveszteség miatt vérszegénység jelentkezik, látható tünete a szem nyálkahártya halványabb színe.

A dohányzó macska macska és nyelési nehézség, később képtelenség miatt gyors ütemű lesoványodás jelentkezik. A korai tüneteket az állattartók sokszor macskanáthának, leukózisnak, vérzés esetén sérülésnek, fogproblémának vélik. A betegség időbeni felfedezése és a kezelés megkezdése[ szerkesztés ] A betegség igen gyors terjedése miatt nagyon fontos az időbeni felfedezés és az érdemi kezelés időhúzás nélküli elkezdése.

Lehetséges megelőzése az okok között megemlített rizikófaktorok elkerüléséből áll. Korai felfedezését a kutya és macska szájának rendszeres átvizsgálásával érhetjük el, ez kutyáknál többnyire könnyű, macskáknál házilag sokszor reménytelen.

Szájüregi daganatok kutyáknál és macskáknál

Amennyiben dohányzó macska fentebb említett tüneteket tapasztaljuk, vagy szájban a fentebb felsorolt elváltozásokat találjuk, sürgősen forduljunk állatorvoshoz. A szájban talált gyulladásokatrossz fogakat, jóindulatúnak bizonyult elváltozásokat kezeltetni kell. Rosszindulatúnak bizonyult szövettani eltérés esetén a kezelést azonnal meg kell kezdeni egy teljes körű kezelésre képes onkológiai szakrendelésen. Minden nap késés csökkenti a túlélés esélyét, illetve időtartamát.

Kivizsgálás[ szerkesztés ] Az állat száját kiterpesztve többnyire jól látható a problémákat okozó terület, de előfordulhat, hogy a nyelv alatt van és nehezebb észrevenni.

A Feliway Spray egyéb esetekben is alkalmazható, ezügyben forduljon állatorvosához! Alkalmazási útmutató: 1. Vizeletspriccelés megakadályozása: A Feliway Spray-t közvetlenül a macska által vizeletspricceléssel megjelölt helyre kell fújni, valamint az olyan kiugró részekre, amelyek vonzóak lehetnek a macska számára.

A vizsgálat nyugodt kutyáknál és macskáknál ébren is lehetséges, vadabbaknál sokszor enyhe bódítást kell alkalmazni. A konkrét diagnózis citológiai kenet, vagy tűbiopsziás minta kielemzésével történik. Az esetek túlnyomó többségében rosszindulatú sejteket találnak. Macskáknál a laphámrák a leggyakoribb, de akár melanóma is előfordulhat. Az általános állapot felméréséhez vérvétel szükséges, de a dohányzó macska áttéteket is keresni kell ultrahangos és radiológiai vizsgálatokkal.

A dohányfüst kedvencünket is megbetegíti!

A háttérben esetleg húzódó leukózis felismeréséhez szűrést célszerű végezni. Tervezett operáció előtt a daganat kiterjedésének felméréséhez és áttétek felfedezéséhez PET-CT vizsgálat ajánlott. Kezelés[ szerkesztés ] Az alkalmazott kezelés az elváltozás helyétől, kiterjedésétől, szövettani típusától, az esetleges áttétektől és az állat általános állapotától függ.

dohányzó macska

Teljes gyógyulás csak igen korai stádiumban, apró, sikerrel operálható daganatnál várható. Helyileg erősen szétterjedt daganat esetén olyan fokú csonkoló műtétet kellene végezni, ami után elfogadható életminőség nem dohányzó macska. Ilyen esetben daganattömeg-csökkentő műtétre és kiegészítő kezelésekre van lehetőség, de a teljes gyógyulás esélye már kevés.

Előrehaladott, esetleg áttétes esetekben már csak időlegesen életminőséget javító, roboráló, fájdalomcsillapító palliatív terápia történhet. A lehetséges kezelési módszerek, melyeket többnyire kombináltan alkalmaznak: műtét - hagyományos, vagy lézeres módszerrel végezhető. Lehetőség szerint a teljes daganat eltávolítása a cél, de ez a fej és a száj területén sokszor nem végezhető el.

Ilyen dohányzó macska a daganat méretének a csökkentése a lehetséges cél.

Feliway spray 60ml - Vet-Plus Állatgyógyászati Patika és Ele

Utókezelésként gyógyszeres, hipertermiás és sugárkezelés végezhető gyógyszeres terápia kemoterápia - az embereknél is alkalmazott szerekkel otthagyta a lányt, mert dohányzik, de teljesen más protokoll szerint. Az embereknél szokásos mellékhatások macskáknál jóval kevésbé jelentkeznek.

dohányzó macska

Lehet tablettásan, házilag adagolni, a gyógyszerrel és a kezelt állat vizeletével kemoterápia alatt kézzel nem célszerű érintkezni, gumikesztyű javasolt. Az injekciós adagolás állatorvosnál történik. A leghatékonyabb az infúziós adagolás, ebben az esetben az állatot több dohányzó macska ott kell hagyni megfigyelésre. Operáció utókezeléseként, vagy inoperábilis daganatnál önmagában, vagy még inkább hipertermiás kezeléssel együtt alkalmazandó hipertermiás terápia - viszonylag új, magyar fejlesztésű kezelési módszer.

Index - Tudomány - Macskákat is gyilkol a passzív dohányzás

A daganat területét közvetlenül a kemoterápiás kezelés során egyfajta besugárzással melegítik, ezzel a kemoterápiás szer a rosszindulatú sejtekbe hatolását elősegítik. Dohányzó macska, vagy még inkább kemoterápia mellett alkalmazható lágylézeres Fotodinamiás lézerkezelés, PDT terápia - intravénásan egy speciális fényérzékenyítő anyagot juttatnak a vérkeringésbe, mely a daganatsejtekhez fokozottan kötődik. Megfelelő lézerfény hatására az anyagból oxigéngyökök szabadulnak fel, elpusztítva a rákos sejteket.

dohányzó macska