Dohányzás járműben


Olvasási idő: 4 perc 25 másodperc Dohányzás járműben A dohányzás nem csak a sofőr egyik kezét foglalja le, hanem a figyelmét is elvonhatja a közlekedéstől, míg a leeső cigaretta vagy forró hamu pánikreakciót idézhet elő. Legutóbb Olaszországban merült fel a vezetés közbeni dohányzás tilalmának elrendelése a személygépkocsi vezetők részére, de hosszas vita után a kérdéskör nem ment át a jogalkotás megfelelő szintjein.

Keresés űrlap

A gyermekek egészségének védelme érdekében ugyanakkor számos európai, és kontinensünkön kívüli ország tiltja az autóban való dohányzást, ha abban gyermek illetve egy országban: terhes nő utazik. Hazánkban a KRESZ konkrétan nem tiltja meg a járművezetőknek a menet közbeni dohányzást, ugyanakkor, ha emiatt veszélyhelyzet vagy más jogsértés alakul ki, akkor a dohányzás járműben felelősségre vonható.

dohányzás járműben

A személyi sérüléses közúti balesetek jelentős része a járművezető figyelmetlenségére, illetve a figyelmet elvonó valamilyen aktív magatartására vezethető vissza. Számos olyan cselekvés létezik, mely hosszabb-rövidebb ideig elvonhatja a sofőr figyelmét, a telefonálástól kezdve a rádió vagy a Dohányzás járműben készülék beállításáig. Honlapunkon korábban már foglalkoztunk azzal, hogy a legtöbb európai országban a vezetés közbeni étkezést is a közlekedésbiztonsági kockázatok között említik, sőt, Németországban már jogszabály StVO rendelkezik arról, hogy jármű vezetése közben étkezni tilos, és a szabály megszegőjével szemben pénzbírságot szabnak ki.

Hajdu Steve leszokott a dohányzásról, mert Vujity Tvrtko vitte utána az eldobott csikket

Az előzőekre tekintettel joggal merülhet fel a kérdés: vajon mi a helyzet a dohányzással? Tény, hogy a dohányzók nagy többsége a gépkocsijában is rágyújt, különösen azok, akiknél a rendszeres dohányzás fizikai és lelki függőséget idézett elő.

dohányzás járműben

Dohányzás járműben olyanok is akadnak, akiket zavar, hogy a viszonylag szűkös utastér kárpitozása és egyéb anyagai magukba szívják a kesernyés füstszagot, amit hosszú évek dohányzás járműben sem lehet kiszellőztetni, és ezért inkább nem gyújtanak rá, de a többség nem így van ezzel. Vannak, akik szenvedélyből, megszokásból, míg mások feszültségoldóként, a felgyülemlett stressz levezetése miatt dohányoznak bár több vizsgálat igazolta, hogy a nikotin inkább éppen ennek az ellenkezőjét okozza, és a kedvező hatás legfeljebb ideiglenes lehetde olyanok is akadnak, akik azért nyúlnak a cigarettához, mert így jobban telik az idő, dohányzás járműben az utazás — valamint a köztes várakozás — túl hosszú.

Külföldi szakértők már évtizedekkel ezelőtt felvetették, hogy a dohányzás ugyanúgy dohányzás járműben a sofőr figyelmét, mint más, vezetéstől idegen magatartások. Amellett, hogy a dohányzás a járművezető egyik kezét lefoglalja, és ez már önmagában sem lebecsülendő veszélyforrás, a cigaretta — továbbá az e-cigaretta, illetve más nikotin tartalmú termék — keresése, dobozból való kivétele, meggyújtása, a hamunak a hamutartóba való helyezése esetén a járművezető figyelme sokszor nem az úttestre, a forgalmi szituációkra és azok megfelelő kezelésére összpontosul.

A kormány még nem tárgyalta, Lázár hallgat róla

És ugyancsak a kockázatok sorában említik, hogy a terjedő sűrű dohányfüst elvonhatja a sofőr figyelmét, illetve zavarhatja őt a megfelelő kilátásban. A baleseti tapasztalatok alapján már a es évek második felében is megjelentek olyan hírek és szakmai állásfoglalások, melyek a dohányzás és a biztonságos járművezetés összeférhetetlenségéről szóltak, továbbá meg is fogalmazódott, hogy vezetés közben a dohányzást meg kellene tiltani.

dohányzás járműben

Másfél dohányzás járműben Olaszországból érkeztek hasonló hírek, ahol közlekedésbiztonsági szakértők és jogászok hosszasan vitáztak arról, hogy bevezetésre kerüljön-e a dohányzás tilalma gépkocsi vezetése közben. Az elképzelések szerint a tilalom kizárólag személygépkocsik vezetőre saját, és nem céges gépkocsival közlekedőkre vonatkozott volna.

A dohányzási tilalmat a szakértők szerint a közúti közlekedésbiztonság javulása mellett egészség- valamint környezetvédelmi szempontok is indokolják.

JogSzerviz szakértője. Vágány Tamás szerint hiába ad megfelelő keretet az alaptörvény, és a nemdohányzók védelméről szóló törvény, eddig nem került sor a privát gépjárműben történő dohányzás valamiféle szabályozására, ezért érdemes áttekinteni a legfontosabb szabályokat.

A jogászok jelentős része nem vitatta ezeket az előnyöket. Ugyanakkor többen gondolták úgy, hogy a javaslat az egyén szabadságát és az önálló döntés meghozatalához való jogát erősen korlátozza.

Itthon is régi vita

A javaslat ellenzői arra is rámutattak, hogy közlekedésbiztonsági szempontból nem csak a dohányzás által okozott esetleges hátrányokat, hanem annak előnyeit is figyelembe kell venni. A dohányzás ugyanis általában kedvezően hat az idegrendszerre, nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá teszi a járművezetőt, és ez kedvezően hat a járművezetői stílusra, csökkentve a közlekedési kockázatokat.

dohányzás járműben

Ismereteink szerint a közlekedésbiztonsági szempontokat előtérbe helyező javaslat nem ment át a jogalkotás megfelelő szintjein, ami nem jelenti azt, hogy Olaszországban korlátlanul lehet dohányozni az autóban. A dohányzás járműben utazó gyermekek egészségvédelmével ugyanis az olasz jogszabályok már eddig is kiemelten foglalkoztak, és hatályos előírás, hogy nem lehet dohányozni gépkocsiban saját tulajdonúban semha abban terhes nő vagy 12 év alatti gyermek tartózkodik.

 1. Később hangsúlyozta: nem tekintjük alapvető emberi jognak a dohányzáshoz való jogot, mert korlátozza mások egészséges emberi élethez való jogát.
 2. Robert pattinson leszokott a dohányzásról
 3. Ön betiltaná a dohányzást az autóban? | Vezess
 4. Pénzcentrum
 5. Lázár János bejelentette: a után születetteknek megtiltják a dohányzást - pcmart.hu

Ehhez hasonló szabályozást több ország gyakorlatában is találunk, bár abban az olaszok egyedülállók, hogy náluk a tilalom a terhes nők utazására is kiterjed. Görögországban ugyancsak 12 év, Kanada és Ausztrália számos tartományában, valamint Cipruson 16 év, Ausztriában és az Egyesült Királyságban pedig 18 év a korhatár.

Hollandia és Finnország jelenleg vizsgálja hasonló szabályozás bevezetését.

Ha nem teszünk hathatós lépéseket ellene, a pusztítás a XXI. A felmérések szerint jelenleg a világon több, mint 1 milliárd ember cigarettázik, és az Egészségügyi Világszervezet WHO adatai szerint közülük minden második e káros szenvedélyével összefüggő betegségben fog meghalni.

Az alkalmazott szankció szinte mindenhol a pénzbírság, mely összege jelentős eltéréseket mutat: az Egyesült Királyságban például kb. A nyitott állapotban közlekedő kabriók általában mentesek a tilalom alól.

 • Cigaretta a porcelán dohányzásról való leszokáshoz
 • Hatékony dohányzási gyógymód
 • Zárt légterű dohányzóhely esetén a megfelelő légcsere feltételeit nyílászáró szerkezetekkel vagy egyéb műszaki berendezés felszerelésével biztosítani kell úgy, hogy dohányfüst a nemdohányzó helyiségekbe ne juthasson be.
 • Ha saját autót vezetek, ha utas vagyok, ez így korrekt.
 • Köhögés nincs, amikor leszokik a dohányzásról
 • Vezetés közben dohányozni tilos? - Közlekedésbiztonság

Végezetül röviden a magyarországi helyzetről. Ugyanakkor közlekedési szabályszegés miatt vonható felelősségre a sofőr akkor, ha dohányzásával összefüggésben olyan helyzetet idéz elő, mellyel másokat közlekedésükben zavar, akadályoz, illetve veszélyhelyzetet vagy balesetet okoz.

Friss hírek.